Putovanje u CERN

STUDIJSKO ZNANSTVENO PUTOVANJE NADARENIH DUBROVAČKIH UČENIKA U VODEĆI EUROPSKI ZNANSTVENI ISTRAŽIVAČKI INSTITUT CERN (Europsko vijeće za nuklearna istraživanja), ŠVICARSKA, 13.-17. prosinca 2017.g.

 

Udruga za promicanje prirodnih znanosti održala se studijsko znanstveno putovanje u vodeće europske znanstveno-istraživački institut CERN u Genevi ( https://home.cern/ ) za dvadesetak studenata polaznika prvih generacija programa za nadarene studente u periodu od 13. do 17. prosinca ove GODINE. Posjet Cernu je uključen u obilazak S’Cool Laba, gdje su učenici sudjelovali u eksperimentu – kozmičke zrake. Uslijedio je obilazak Globea, Datacentra i Magnettesting objekta. Uz pratnju hrvatskog znanstvenika prof.Vuka Brigljevića vidjeli su u postrojenju CMS-a, tako da su tuneli tunela gdje su učenici imali slične radove na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, ili temeljnih struktura svemira uz pomoć znanstvenih svjetskih glasača samostalno su radili laboratorijske vježbe. Na kraju dana učenici su u grupama prezentirali zaključke, riješili probleme i ideje koje su došli tijekom izvođenja laboratorijskih vježbi.

Studijsko putovanje obuhvaćalo je i posjetio Institut za nanotehnologiju u Lausanni, gdje je im domaćinski bio direktor Institut za fiziku složenih materijala na EPFL prof.dr.sc.Laszlo Forro i prof.dr.sc. Davor Pavuna. Profesor Forro održao je prezentaciju visokih institucija, mogućnost studiranja, istraživao je koji provodi institut i dozvoljava Udrugu na prestižnoj konferenciji „Od čvrstog stanja do biofizike IX: od temeljnih do nauka o životu“, u organizaciji EPFL-a od 16. do 23. do 23. do 23. lipnja 2018. u Cavtatu. Profesor Davor Pavuna organizirao je obilazak instituta, održao inspirativno predavanje i učenike motivirao na još ranije radove.Naši učenici osvojili su simpatije svih znanstvenika i profesora koji su znali i zainteresirali i na taj način otvorili vrata daljnjih suradnji s Instituta.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti osigurala je sponzorska sredstva koja su u cijelosti pokrila trošak aviokarata i smještaj za nadarene učenike, a oni su posebno zahuktali sponzorima koji su prepoznali vrijednost studijskih putovanja za rad mladih dubrovačkih znanstvenika i bez kojih ne bi bilo moguće realizirati ovo studijsko putovanje, do do: Grad Dubrovnik, Zaklada Caboga Stiftung, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ACI dd, Aerodrom Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik, Gradska kavana Dubrovnik, DT Croatia – Dubrovnik Travel, RIT Dubrovnik, Navigatio d.o.o., Valamar Riviera dd

Nadareni učenici iznimno su počašćeni što su imali priliku posjetiti Cern i sudjelovali u praktičnoj nastavi uz bok znanstvenika svjetskog glasa. Ovo će studijsko putovanje, koje će pamtiti cijeli život, bit će veliki motivator u daljnjem radu veselih učenika, koji će odrediti znanstvene istraživačke radnike u budućnosti, uz velike potporu profesora Udruge za promicanje znanosti iz Dubrovnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.