FOTO: ZABAVNA KEMIJA – Aktivnosti u sklopu programa Udruge STEM Dubrovnik

Od početka školske godine do božićnih praznika 2021. učenici su u sklopu Udruge za promicanje prirodnih znanosti (STEM Dubrovnik) imali raznovrsne aktivnosti i predavanja u području prirodnih znanosti. Ovoga puta izdvojili smo fotografije učenika na predmetu kemiji gdje su izvodili zanimljive kemijske pokuse.

 


Učenici su zajedno sa izv. prof. dr. sc. Luciom Emanuele učili raditi pokuse i morali dokazati kemijsku promjenu. Cilj je bio da sami dokažu vrijednost zakona očuvanja mase. Kemikalije kojim su se učenici koristili su bile natrijev hidrogenkarbonat i octena kiselina, odnosno soda bikarbona  alkoholni ocat. Osim rukavica ostala zaštitna oprema nije bila potrebna. U radionicama su osim drugih i trećih razreda srednjih škola sudjelovali i učenici sedmih i osmih razreda.

 


Drugi put izvođenja pokusa su bile egzotermne i endotermne reakcije. Uz pomoć zabavnih i jednostavnih pokusa koje Udruga kroz predavanja i aktivnosti s izvrsnim profesorima rade, učenici mogu zaključiti o pretvorbama koje se događaju, razvijati znanja, vještine i stavove aktivnim uključivanjem učenika u proces učenja, čime se potiče dublje razumijevanje pojava i procesa koje se događaju u područjima prirodnih znanosti.

 


 

Sve te aktivnosti i zanimljivi pokusi ne bi bili mogući bez izv. prof. dr. sc. Lucie Emanuele koja već niz godina predava učenicima u Udruzi koja uspješno stječu znanja koja su potrebna za upis na željeni fakultet. Osim profesorice Emanuele, profesori Udruge koji ujedno održavaju predavanja i rade izvrstan posao u educiranju učenika u području prirodnih znanosti su: doc. dr. sc. Selma Čustović (biologija, kemija), dr.sc. Marlena Ćukteraš (fizika),  dr.sc. Dinka Lale (fizika) te profesori dr.sc. Romana Capor Hrošik, Marina Marega i Mario Puškarić (matematika).

Ne možemo zaboraviti izdvojiti hvalovrijedne članove Udruge, odnosno osnivača i predsjednika Udruge Željko Erak,  te profesorice matematike, odnosno dr.sc. Ivonu Milić Beran Oliveru Đorđević koji zajedno ulažu napore i rad u Udrugu. U svom djelovanju zahvaljujući njima, ali i svim profesorima, te učenicima i roditeljima Udruga znatno raste i daje odlične rezultate svake godine.

 

 

 

 

 

 

Podsjetimo, Udruga za promicanje prirodnih znanosti djeluje od 2015. godine te od tada aktivno djeluje u području prirodnih znanosti i pruža učenicima priliku da kroz predavanja i radionice stječu znanja i prakse. Udruga nudi mogućnost da kroz četiri predmeta djeca od sedmih razreda te starijih generacija stječu znanja i prakse u  područjima prirodnih znanosti, odnosno u matematici, fizici, kemiji i biologiji.  Omogućuje se mladima da kroz predavanja pristupe sadržajima, materijalima, naprednim znanjima čak i više godina unaprijed kako bi bili spremniji za željeni fakultet.

I dalje je moguće se prijaviti, a link možete pronaći OVDJE.