FOTO: ZABAVNA KEMIJA – Aktivnosti u sklopu programa Udruge STEM Dubrovnik

Od početka školske godine do božićnih praznika 2021. učenici su u sklopu Udruge za promicanje prirodnih znanosti (STEM Dubrovnik) imali raznovrsne aktivnosti i predavanja u području prirodnih znanosti. Ovoga puta izdvojili smo fotografije učenika na predmetu kemiji gdje su u laboratoriju Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku izvodili zanimljive kemijske pokuse.


Učenici su zajedno sa izv. prof. dr. sc. Luciom Emanuele učili raditi pokuse i morali dokazati kemijsku promjenu. Cilj je bio da sami dokažu vrijednost zakona očuvanja mase. Kemikalije kojim su se učenici koristili su bile natrijev hidrogenkarbonat i octena kiselina, odnosno soda bikarbona  alkoholni ocat. Osim rukavica ostala zaštitna oprema nije bila potrebna. U radionicama su osim drugih i trećih razreda srednjih škola sudjelovali i učenici sedmih i osmih razreda.

 


Drugi put izvođenja pokusa su bile egzotermne i endotermne reakcije. Uz pomoć zabavnih i jednostavnih pokusa koje Udruga kroz predavanja i aktivnosti s izvrsnim profesorima rade, učenici mogu zaključiti o pretvorbama koje se događaju, razvijati znanja, vještine i stavove aktivnim uključivanjem učenika u proces učenja, čime se potiče dublje razumijevanje pojava i procesa koje se događaju u područjima prirodnih znanosti.

 


 

Sve te aktivnosti i zanimljivi pokusi ne bi bili mogući bez izv. prof. dr. sc. Lucie Emanuele koja već niz godina predava učenicima u Udruzi koja uspješno stječu znanja koja su potrebna za upis na željeni fakultet. Osim profesorice Emanuele, profesori Udruge koji ujedno održavaju predavanja i rade izvrstan posao u educiranju učenika u području prirodnih znanosti su: doc. dr. sc. Selma Čustović (biologija, kemija), dr.sc. Marlena Ćukteraš (fizika),  dr.sc. Dinka Lale (fizika) te profesori dr.sc. Romana Capor Hrošik, Marina Marega i Mario Puškarić (matematika).

Ne možemo zaboraviti izdvojiti hvalovrijedne članove Udruge, odnosno osnivača i predsjednika Udruge Željko Erak,  te profesorice matematike, odnosno dr.sc. Ivonu Milić Beran Oliveru Đorđević koji zajedno ulažu napore i rad u Udrugu. U svom djelovanju zahvaljujući njima, ali i svim profesorima, te učenicima i roditeljima Udruga znatno raste i daje odlične rezultate svake godine.

 

 

 

 

 

 

Podsjetimo, Udruga za promicanje prirodnih znanosti djeluje od 2015. godine te od tada aktivno djeluje u području prirodnih znanosti i pruža učenicima priliku da kroz predavanja i radionice stječu znanja i prakse. Udruga nudi mogućnost da kroz četiri predmeta djeca od sedmih razreda te starijih generacija stječu znanja i prakse u  područjima prirodnih znanosti, odnosno u matematici, fizici, kemiji i biologiji.  Omogućuje se mladima da kroz predavanja pristupe sadržajima, materijalima, naprednim znanjima čak i više godina unaprijed kako bi bili spremniji za željeni fakultet.

I dalje je moguće se prijaviti, a link možete pronaći OVDJE.