Novosti

04.07. Zaostrog -Igra Idi

Zabavili smo se u Zaostrogu, malo smo mozgali, ne naučili matematičke logike I vjerojatnosti. Neki su mi kinezi znali pisati, kupali su se i družili. Hvala prof. Medaku I organizatorima ljetnog kampa Zaostrog.

U tijeku su upisi za školsku godinu 2019./2020.

Upisi za novu školsku godinu su počeli! Udruga je pripremala program iz biologije, kemije, matematike i fizike za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole, te polaznike svih razreda srednje škole. Na našoj web stranici prijavite se u „PRIJAVNICA“. Prijavnica se ispunjava na mreži. Veselimo se novim “prirodnjacima” i svojim rezultatima.

Dodjela diploma 23.06.2019.

Novoj generaciji uspješnih polaznika Udruge za promicanje prirodnih znanosti dodijeljene su sinoć u Ljetnikovcu Bunić Kaboga diplome koje im je uručio gospar Ivo Felner, predsjednik Zaklade Caboga Stiftung pod čijim okriljem Udruga djeluje. Galeriju slika možete vidjeti na

http://mobile.dubrovniknet.hr/novost.php?id=69591#.XRIWLDyxUwC

Terenska nastava u Metkoviću i Splitu, 30.03.2019.

Učenici Udruge za promicanje prirodnih znanosti, u praktičnom profesoru matematike Marine Marega Selecki, posjetili su Gimnaziju Metković i Matematički odjel PMF-a Sveučilište u Splitu. Učenici trećeg razreda matematičkog smjera Gimnazije Metković i oni profesorica Ljubica Jerković pokazali su učenicima Udruge kako rade 3D printer i kako se mogu koristiti u obrazovanju. Upoznali su se učenici s radom svojih grupa “Acervatio” koji se bave programiranjem i održavanjem edukacije iz robotike i 3D modela. Na Matematičkom odjevanju PMF-a u Splitu učenike su ugostili profesorica Željka Zorić i dr.sc. Gordan Radobolja. Učenici su poslužili kratko predavanje o velikim brojevima i odigrali nekoliko rundi matematičkih igara “Mathnames”

Terenska nastava u Splitu, 18.12.2018.

Učenici Udruge za promicanje prirodnih znanosti, u pratnji profesorice kemije i biologije doc. dr. sc. Selme Čustović, posjetili su PMF Sveučilišta u Splitu.
Metodičar dr.sc. Roko Vladusić i apsolventi studija Kemije i Biologije demonstrirali su učenicima na Zavodu za kemiju pokuse iz područja kemije.

Učenici su posjetili i Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Slušali su predavanje iz podrucjp ribarstva te posjetili laboratorij za istraživanje kemije mora, laboratorij za fikotoksine te mrijestilište.

Zahvaljujemo znanstvenicima Instituta za oceanografiju i ribarstvo i PMF-a na nastavku suradnje s nasom Udrugom, na velikom zalaganju prilikom organizacije posjeta naših učenika, te na gostoprimstvu. Vidimo se u Splitu i sljedeće godine.

Naši kemičari u svom elementu!

 Dodjela stipendija 14.09.2018. 

Zaklada Caboga Stiftung i Udruga za promicanje prirodnih znanosti još su jednom imali razlog za ponos i zadovoljstvo. Gospar Ivo Felner i Zaklada Caboga Stiftung odlučili su nagraditi dosadašnji rad i podržati daljnje obrazovanje pet polaznika Udruge za promicanje prirodnih znanosti, koji su uspješno završili njihov program i upisali željene fakultete. Prilikom svečane dodjele stipendija, koja se održala u petak 14. rujna 2018. gospar Felner se obratio budućim studentima, stipendistima Zaklade. U motivacijskom se govoru sjetio svojih studentskih dana,  naglasio važnost učenja u timu, rada uz dobre asistente i nadu da će se po završetku studija vratiti u Grad. Istaknuo je da je posebno sretan jer je među stipendistima i buduća profesorica kemije čime je ispunjen njegov san.  

Stipendije su svojim radom, pristupom i zrelošću dobili nadareni učenici Udruge za promicanje prirodnih znanosti, a sada studenti:
Petra Radović – studij kemije i biologije
Anamarija Sršen – studij matematike
Juraj Karaman – studij fizike
Roko Gvozdenica Šipić – studij molekularne biologije
Stela Tošović – studij medicine

Ovo je još jedan vid izvrsne suradnje Udruge za promicanje prirodnih znanosti Dubrovnik i Zaklade Caboga Stiftung koja je naš glavni sponzor, ističu u Udruzi. Udruga nastavlja i u ovoj školskoj godini s radom s nadarenim i zainteresiranim učenicima, onima koji žele više, bolje, drukčije. Upisi za nove članove su u tijeku, a novost je da se ove godine mogu upisati učenici osmih razreda osnovne škole, te prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole koji su zainteresirani za kemiju, fiziku, biologiju i matematiku.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dodjela diploma 11. lipnja 2018.g.

Svečana dodjela diploma polaznicima Udruge za promicanje prirodnih znanosti održala se u srijedu 11.07.2018. u ljetnikovcu Bunić Kaboga. Dodjeli diploma, osim polaznika Udruge, njihovih roditelja i profesora, nazočili su dr. Ivo Felner s gospođom Felner, gdin i gđa Vetma, dogradonačelnica gđa. Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika gdin. Dživo Brčić.

Svim polaznicima koji su uspješno završili program prve i druge godine diplome je dodijelio gospar Ivo Felner, predsjednik Zaklade Caboga Stiftung. U motivacijskom govoru našim polaznicima je naglasio da su znatiželja, rad i upornost glavne karakteristike znanstvenika. Gospara Felnera su učenici svojim pristupom i zrelošću razmišljanja oduševili na studijskom putovanju u CERN,  posebno u raspravama oko nekih znanstvenih pitanja s prof. Brigljevićem i prof. Pavunom.

Dogradonačelnica gđa. Jelka Tepšić se obratila nazočnima, izrazila zadovoljstvo organizacijom i radom udruge, čestitala na postignutim uspjesima, a mi možemo samo reći: „Podrška Grada puno nam znači, drago nam je da je Grad prepoznao naše vrijednosti, da će nam biti potpora u radu i da ćemo zajedno djelovati u želji za ostvarenjem što kvalitetnijeg obrazovanje učenika Grada i okolice“.

Moramo se pohvaliti da smo u samo dvije godine rada postigli fantastične rezultate. Osim nastave za naše učenike, organizirali smo niz znanstvenih izleta, studijsko putovanje u CERN u Genevi i Institut za nanotehnologiju u Laussane, organizirali smo predavanja hrvatskih i svjetskih znanstvenika prof. Đikića i prof. Puljka ne samo za naše polaznike nego za sve građane Grada.

Nadamo se da smo se svojim radom približili ispunjenju cilja naše Udruge – učiti s radošću, više, drukčije, bolje i ohrabrili, potaknuli i pomogli učenicima da se zainteresiraju, odaberu i ostanu u svijetu prirodnih znanosti,  istaknuli su u Udruzi.

Sve navedeni rezultati ne bi bili mogući bez gospara Iva Felnera, Zaklade Caboga Stiftung, RIT Dubrovnik, bez posebnog zalaganja naših profesora Marlene Ćukteraš, Selme Čustović, Tanje Vukas, Lucie Emanuele, Alena Brkovića, Romane Capor, Irene Brdar i Maria Puškarića.

Udruga koristi ovu priliku da im se posebno zahvali.

Udruga će i sljedeće godine nastaviti s promicanjem znanosti i znanja jer smo uvjereni da samo stručnost i znanje pridonose napretku društva, organizirat ćemo predavanja svjetskih znanstvenika, putovati, učiti i proširiti naše djelovanje i na učenike osnovnih škola. Sljedeće školske godine organiziramo nastavu iz matematike, fizike, kemije i biologije za učenike osmih razreda osnovne škole, prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole. Svi zainteresirani pridružite se i budite dio jedne lijepe znanstvene priče.

PRIJAVNICA

S poštovanjem,

članovi udruge

doc.dr.sc.Ivona Milić Beran, prof.

Olivera Đorđević, prof.

Željko Erak, dipl.oec.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

STUDIJSKO ZNANSTVENO PUTOVANJE NADARENIH DUBROVAČKIH UČENIKA U VODEĆI EUROPSKI ZNANSTVENI   ISTRAŽIVAČKI INSTITUT CERN (European Council for Nuclear Research), ŠVICARSKA, 13.-17. prosinca 2017.g.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti organizirala je studijsko znanstveno putovanje u  vodeći europski znanstveno-istraživački institut CERN u Genevi (https://home.cern/) za dvadesetak učenika polaznika prve generacije programa za nadarene učenike u razdoblju od 13. do 17. prosinca ove godine. Posjet Cernu uključivao je obilazak S’Cool Laba, gdje su učenici sudjelovali u eksperimentu – kozmičke zrake. Uslijedio je obilazak Globea, Datacentra i Magnettesting facility. Uz pratnju hrvatskog znanstvenika prof. Vuka Brigljevića vidjeli su i postrojenje CMS, takozvani tunel gdje su se učenici imali priliku upoznati s radom na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, odnosno temeljnoj strukturi svemira te su uz pomoć znanstvenika svjetskog glasa samostalno radili laboratorijske vježbe. Na kraju dana učenici su u grupama prezentirali  zaključke, rješenje problema i ideje do kojih su došli tijekom izvođenja laboratorijskih vježba. Profesori Udruge za prirodne znanosti tijekom ovog studijskog putovanja razgovarali su o budućoj suradnji i projektima s vodećim znanstvenicima Cerna.

Studijsko putovanje obuhvaćalo je i posjet Institutu za nanotehnologiju u Lausanne gdje su im domaćini bili direktor Institute of Physics of Complex Matter at the EPFL prof.dr.sc.Laszlo Forro i prof.dr.sc. Davor Pavuna. Profesor Forro je održao prezentaciju o ustroju instituta, mogućnostima studiranja, istraživanjima koja se provode na institutu i pozvao Udrugu na prestižnu konferenciju „From Solid State to Biophysics IX: From Basic to Life Sciences“, u organizaciji EPFL-a od 16. do 23. lipnja 2018. u Cavtatu. Profesor Davor Pavuna organizirao je obilazak instituta, održao inspirativno predavanje i učenike motivirao na još predaniji rad. Naši učenici su osvojili simpatije svih znanstvenika i profesora svojim znanjem i zainteresiranošću i na taj način otvorili vrata daljnjoj suradnji s Institutom.

Udruga za promicanje prirodnih znanosti osigurala je sponzorska sredstva te je u cijelosti pokrila trošak aviokarata i smještaj za nadarene učenike,  te se stoga posebno zahvaljuju sponzorima  koji su prepoznali vrijednost studijskog putovanja za budući rad mladih dubrovačkih znanstvenika i bez kojih ne bi bilo moguće realizirati ovo studijsko putovanje, a to su: Grad Dubrovnik, Zaklada Caboga Stiftung, Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ACI d.d., Aerodrom Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovnik, Gradska kavana Dubrovnik, DT Croatia – Dubrovnik Travel, RIT Dubrovnik, Navigatio d.o.o., Valamar Riviera d.d.

Nadareni učenici izuzetno su počašćeni što su imali priliku posjetiti Cern i sudjelovati u praktičnoj nastavi uz bok znanstvenika svjetskog glasa. Ovo studijsko putovanje, koje će pamtiti cijeli život, bit će veliki motivator u daljnjem radu nadarenih učenika, koji će se opredijeliti za znanstveno istraživački rad u budućnosti, uz veliku potporu profesora Udruge za promicanje znanosti iz Dubrovnika.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

13.12.2017.g. neće biti predavanja iz fizike za učenike prve godine

Dragi učenici i polaznici fizike za prvu godinu, 13.12.2017.g. neće biti predavanja zbog odsutnosti profesora tj. putovanja istih u CERN.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Posjet Odjelu za vode Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske županije, 30. listopada 2017.g.

Danas su učenici Udruge, u sklopu nastave iz biologije i kemije, posjetili Odjel za vode Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko- neretvanske zupanije. Voditeljica Odjela Marija Jadrušić upoznala ih je s mikrobiološkim i fizikalno-kemijskim analizama koje se laboratoriju obavljaju pri ispitivanju kakvoće pitke i otpadne vode, morske vode i vode iz bazena.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Dodjela potvrda, 10. lipnja 2017.g.

U ljetnikovcu Bunić Kaboga, danas su dodjeljane Potvrde prvoj generaciji dubrovačkih srednjoškolaca – darovitih učenika, koji su pohađali dodatnu nastavu iz kemije, biologije, fizike i matematike u organizaciji Udruge za promicanje prirodnih znanosti iz Dubrovnika.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Izlet u Neretvu 13. lipnja 2017.g.

Na kraju ovogodišnjeg druženja organiziran je izlet u deltu Neretve. Prvo smo posjetili prirodoslovni muzej u Metkoviću – ornitološku zbirku koja sadržava vise od 340 preparata medju kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 do sada zabilježenih u Neretvi. Nakon prelaska granice uputili smo se u crpnu hidrocentralu Svitava snage 240 MVA. Umjetna akumulacija Svitava nastala je prilikom izgradnje ove hidroelektrane, a danas je nastanjuju mnoge riblje i ptičje vrste. Uz malu pomoć lovaca iz lovačkog drustva Galeb Čapljina uspjeli smo vidjeti neke od njih. Jezero Svitava nalazi se u sklopu Parka prirode Hutovo blato osnovano 1995. godine. Nalazi se u jugoistočcnoj Hercegovini, s lijeve strane rijeke Neretve, na teritoriju općine Čapljina i Stolac te zauzima površinu od 7411ha. Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe i nalazi se na jednom od četiri migratorna puta. Dom je za 169 vrsta ptica močvarica, 24 vrste riba te vise od 800 biljnih vrsta. 1998. uvršteno je na listu međunarodno važnih staništa za ptice a 2001. upisano na listu močvara od međunarodne važnosti po metodologiji Ramsarske konvencije i registrirano pri UNESCO-vom Direktoratu u Parizu. Vožnja barkama nas je i uvjerila u značaj ove močvare. Na kraju dana posjetili smo Mogorjelo, jedinstveni arheoloski spomenik iz rimskog doba koji spada u najljepša zdanja jasne antičke arhitekture u Bosni i Hercegovini. U slopu ove vile nalazi se konjički klub Vranac gdje smo saznali o učincima terapijskog jahanja i sami se okusali u ovoj vještini.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Masterclass, 03. travnja 2017.g.

dr.sc Marlena Ćukteraš

U ponedjeljak 3.4.2017., zahvaljujući inicijativi znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dubrovački srednjoškolci su imali priliku provesti dan poput svjetskih znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem akceleratoru na svijetu ‘Large Hadron Collider’ smještenom u Europskom laboratoriju za fiziku elementarnih čestica (CERN). Aktivnost se održala na Sveučilištu u Dubrovniku u sklopu jedinstvenog programa CERN-a ‘Međunarodnog nastavnog dana za mlade istraživače’ koji se ove godine obilježava diljem svijeta i u kojem sudjeluje preko 10000 srednjoškolaca iz 40 zemalja.

Učenici su dobili poziv da predstavljaju našu zemlju u interaktivnom predavanju i eksperimentiranju i doživjeti radni dan znanstvenika na CERN-u i doživjeti radni dan znanstvenika na CERN-u. Uzbudljivi radni dan naših mladih istraživača započeo je predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC akceleratoru koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom nakon čega je  uslijedila analiza podataka. Vrhunac ovog, po svemu, za sudionike jedinstvenog radnog dana završila je videokonferencijom s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškolci u drugim gradovima diljem svijeta koji su taj dan analizirali podatke (Tbilisi, Manila, Istambul i Split).

 

Akcelerator LHC fizičari koriste za proučavanje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znatno će unaprijediti i produbiti naše razumijevanje subatomskog svijeta i razumijevanje razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan (International Masterclasses) omogućava srednjoškolskim đacima da dožive iskustvo istraživanja na najizravniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima da taj dan povedu radeći analize i izvršavajući zadatke na način što sličniji stvarnom radnom danu znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i doživjeti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara izravno do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima prije samo nekoliko mjeseci. Tri eksperimenta: ATLAS, CMS i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju ponovo otkriti Z-boson, elementarnu česticu otkrivenu prije tridesetak godina, a čije je otkriće nagrađeno sada nedostižnog Higgsovog bozona.

Na kraju, profesor Brigljević je zaključio da uz razvoj tehnologije ključni element u pronalaženju su ljudi, a jedan od njih se možda krije i među današnjim učesnicima Masterclassesa, osvrćići se na dostignuća dubrovčanina Ruđera Boškovića.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Radni posjet Odjelu za vode, 27. siječnja 2017. g.
Učenici udruge danas su praktični dio iz nastave biologije i kemije odradili na Odjelu za vode, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-Neretvanske županije.
Učenike je sa radom Odjela te mikrobiološkim i fizikalno-kemijskim analizama vode za ljudsku potrošnju upoznala dipl. ing. Marija Jadrušić, voditeljica odjela.
Zahvaljujemo ravnatelju zavoda dr. Matu Lakiću i dipl. ing. M. Jadrušić na gostoprimstvu.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Obavijest za petak, 27. siječnja 2017. g.
“Obavještavaju se učenici koji pohađaju nastavu iz biologije i kemije da je posjet Odjelu za vode Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije dogovoren za petak, 27. siječnja 2017. godine, u 15 sati. Posjet je dio praktične nastave iz biologije i kemije. 
 
Nastava iz biologije i kemije će se održati i u subotu, u prostorijama ACMT-a, prema redovitom rasporedu.”
 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Znanstveno predavanje dr.sc.Selma Čustović, 21. prosinca 2016. g.,

Da je naobrazba proces koji nikada ne završava dokazuje i naša profesorica Selma Čustović koja je na Sveučilištu u Dubrovniku održala nastupno predavanje na temu “KEMIJSKA STRUKTURA I MEHANIZAM DJELOVANJA FIKOTOKSINA”. Mi joj svi želimo još puno uspjeha u profesionalnom životu uz želju da što više znanja, i ljubavi prema znanju, prenese na naše učenike.

20161221_13002420161221_131727

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Znanstveni izlet u Split, 25. studenog 2016. g.

Na institutu za oceanografiju i ribarstvo učenici su upoznati sa organizacijom instituta te znanstvenom djelatnošću ustanove. Odslušali su predavanje o istraživanjima koja se provode u Jadranskom moru, posjetili mrijestilište te su u laboratoriju upoznati sa građom nekih ribljih vrsta.

Na prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na djelu za kemiju, učenici su uz pomoć znanstvenika i apsolvenata studija kemije odradili laboratorijske vježbe povezane sa gradivom koje uče u udruzi.

split-160 split-161 split-173 Split-177 split-186 split-198 split-214 split-231

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Predavanje na temu “Suvremene ovisnosti”, 18. studenog 2016. g.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije doc. prim. dr.sc. Ante Cvitković, dr.med., spec.epidemiologije održati će predavanje „SUVREMENE OVISNOSTI-DROGA, KOCKA, INTERNET“ u petak, 18. studenog 2016., u 17h u ljetnikovcu Bunić Kaboga.

U predavanju će se obraditi osnovni pojmovi povezani s ovisnošću, njena učestalost, psihičke i fizičke posljedice, a poseban naglasak će se dati prevenciji ovisnosti i njenoj važnosti.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Znanstveni izlet na Srđ 29. listopada 2016. g.

Učenici su slikali zidove na Srđu koristeći kamere na dronovima i ubacivali ih u program na računalu koji su slika iz svih kutova preračunali u 3D mapu. Pomoću 3D printera napravili su model zidina koji će u prvom mjesecu bojati i izložiti. Mjerili su u sastavu zraka, posebno CO2, i objašnjavali učinke staklenika i klimatskih promjena, posebno za ovo područje. Ponovili su gibanja koja su prošla na prethodnim satovima, a sve su zakone primjenili prilikom upravljanja dronovima te izračunali put, brzinu, akceleraciju itd. poslije su svi primijenjeni u izračunu CO2, površine pašnjaka, brzina vjetra, razlike u tlakovima i učinak staklenika na području Dubrovnika.

98765432